Acum cateva zile mi-a atras atentia un post pe un site de socializare care anunta ca prima retea sociala
descentralizata anonima din lume a fost lansata pentru teste. Este vorba de MaskNetwork si este o realizare importanta pentru ca o retea descentralizata nu are un server central sau o autoritate centrala care sa detina controlul absolut asa cum este cazul facebook ci este gestionata de utilizatori fara un punct central. Si mai interesant este faptul ca a fost creeata de un roman. Este vorba de Vlad Cristian, un programator din Bucuresti care a fost de acord sa ne acorde si un scurt interviu.
Spre exemplu in China sunt cenzurate Facebook, Twitter, gmail si zeci de alte retele sociale. Este simplu sa blochezi un domeniu dar va fi imposibil pentru autoritatile din China sa blocheze de MaskNetwork pentru ca nu exista un server / domeniu central.
Prima intrebare. Care este diferenta intre MaskNetwork si Twitter de exemplu ?
MaskNetwork este prima retea sociala descentralizata, fara o autoritate centrala sau server. Ca sa folosesti Twitter, trebuie sa mergi pe twitter.com sa creezi un cont iar din momentul acela contul tau este 100% sub controlul twitter. Il pot inchide oricand. Iti pot cenzura postarile daca incalca termenii si conditiile sau pot preda oricand autoritatilor datele tale cum ar fi adresa IP sau alte informatii.
MaskNetwork nu exista pe un singur domeniu sau server. Poate utiliza mii de servere, numite noduri web, care impart acelasi continut. Din asta rezulta o serie de avantaje.
In primul rand nimeni nu stie cine esti. Anonimitatea este asigurata de structura retelei. Nimeni nu-ti poate cenzura postarile. Chiar daca un nod web iti inchide contul sau cenzurea ce spui, postarile tale vor fi visibile pe alte sute / mii de noduri web. Nu trebuie sa ceri aprobare nimanui pentru a scrie ceva si nimeni nu detine controlul complet. Odata ce ai scris ceva, doar tu poti sterge acea postare.
Spre exemplu in China sunt cenzurate Facebook, Twitter, gmail si zeci de alte retele sociale. Este simplu sa blochezi un domeniu dar va fi imposibil pentru autoritatile din China sa blocheze MaskNetwork pentru ca nu exista un server / domeniu central.
Deasemenea, aplicatiile care pot fi construite pe baza retelei sunt cu totul noi. Imaginati-va un FarmVille sau un joc de Solitaire care te plateste in bani reali pentru a juca sau ofera premii in produse reale. Aceste aplicatii sunt excluse pe o retea clasica de socializare din cauza regulamentelor stricte. O firma ca Facebook nu ar putea aproba acest tip de aplicatii deoarece ar fi trasa la raspundere si amendata pentru faptul ca incurajeaza spalarea de bani si opereaza fara o licenta specializata.
Dar fara o entitate centrala care sa fie trasa la raspundere, totul devine posibil. Nu poti trage la raspundere sute de mii de anonimi pentru ca isi trimit bani unul altuia. MaskNetwork va schimba multe lucruri in cazul in care va fi adoptat la scara larga.
Am inteles dar fara o autoritate centrala si fara posibilitatea ca cineva sa controleze tranzactiile / continutul, vor fi probabil utilizatori care vo profita si vor utiliza MaskNetwork in scopuri ilegale. Cum va gestiona echipa aceste cazuri ?
In primul rand echipa nu poate gestiona nimic pentru ca echipa nu detine controlul retelei. Nimeni nu detine controlul. Echipa a scris soft-ul care pune in miscare reteaua. Cum va fi folosit acest soft este imposibil de spus acum.
In alta ordine de idei, internet-ul a fost folosit din prima zi in scopuri mai mult sau mai putin legale. Faptul ca acest continut nu va putea fi cenzurat este un avantaj si un dezavantaj in acelasi timp.
Ca regula de baza utilizatorii raspund pentru continutul pe care il publica. Poti folosi emaiil-ul ca sa trimiti o felicitare sau sa santajezi pe cineva. In al doilea caz daca esti prins, raspunzi penal.
Chiar daca este o retea anonima descentralizata, in cazul in care folosesti MaskNetwork in scopuri ilegale, exista riscul de a fi prins si tras la raspundere. Tine de fiecare in pare cum va folosi anonimitatea si avantajele oferite.
Si cum este gestionata problema spam-ului. Daca un utilizator trimite un milion de mesaje. Nu o sa afecteze reteaua. Fara o autoritate centrala, oricine poate face orice il taie capul pana la urma ?
La baza retelei sta MaskCoin (MSK), o moneda criptografica, asemanatoare Bitcoin. Pentru orice mesaj / tweet sau alt serviciu utilizatorul va plati o mica suma in MSK. Sa trimiti cateva sute de mesaje nu este o problema, dar un spammer profesionist care trimite milioane de email-uri pe zi de exemplu va ramane fara monezi rapid in cadrul MaskNetwork. Spam-ul este oprit prin acea microtaxa. Sunt multi specialisti de parare ca singura solutie de a opri spam-ul in lumea reala este ca pentru fiecare email trimis sa platesti o taxa modica.
Exista o cantitate limitata de MaskCoins ? Cum vor fi distribuiti ? Se vor putea “mina” cu echipamente speciale cum este cazul Bitcoin ?
Nu vor exista niciodata mai mult de 100 milioane MSK in circulatie. Initial doar o mica parte din aceasta cantitate va fi disponibila. Restul pana la 100 milioane vor fi distribuiti in ritmul de 1 milion monezi / an timp de multe zeci de ani. Vor fi distribuiti in doua moduri. In primul rand, cei care securizeaza reteaua (minerii) vor primii o parte dar alta pare va fi distribuita prin dobanda catre utilizatorii obisnuiti. Practic, orice detinator de MSK va primii in fiecare zi o dobanda, care o sa acada in timp. In primul an va fi in jur de 75% adica foarte mult. Dupa primii 2 ani va cobora insa la cca. 25% / an. Prin urmare, primii utilizatori vor avea cel mai mult de castigat.
Cine detine monezile initiale ?
Monezile initiale sunt detinute de echipa din spatele proiectului. Vom folosi banii din vanzare lor pentru a dezvolta in continuare MaskNetwork si produsele adiacente. Monezile detinute de noi sunt de fapt si principala sursa de profit, dupa lansarea totala a retelei.
Din ce vad pare un proiect foarte mare intr-un domeniu unde documentatia este inexistenta. Este vorba de retele p2p descentralizate. Cat de mare este echipa din spatele proiectului. In codul sursa care este destul de stufos, apare un singur nume (Vlad Cristian) ?
In spatele MaskNetwork se afla o echipa restransa. Am avut un aport mare la scrierea codului si din cauza asta in multe fisiere apare numele meu.
Inca ceva foarte important, pentru ca tot am ajuns la acest capitol este faptul ca MaskNetwork este un proiect open source, destribuit sub licenta MIT, ceea ce inseamna ca poate fi copiat si modificat fara nici o restricite exact cum este si codul din spatele Bitcoin.
Nu am cautat finantare pentru ca nu am avut nevoie. Toti banii pentru dezvoltare au fost atrasi din surse proprii. Suntem la baza o companie care produce jocuri online iar banii din activitatea de baza au fost investiti in proiectul MaskCoin.
Daca pretul unui MSK va ajunge de exemplu 10% din pretul unui Bitcoin, de cati bani va dispune echipa ?
Greu de zis deoarece pretul unui Bitcoin variaza de la ora la ora. Teoretic, daca luam un pret mediu al Bitcoin de $400 / moneda, atunci echipa va detine echivalentul a putin peste 30 milioane dolari. Dar sunt cifre speculative. Chiar daca s-a r ajunge la acest pret, nu am putea sa vindem sute de mii de MSK fara a destabiliza piata. E greu de estimat in dolari care vor fi detinerile noastre.
Si o ultima intrebare. Cand va fi lansata versiunea definitiva ? Am intele ca versiunea actuala este de test iar monezile MSK sunt doar de test si nu au valoare ?
Lansarea oficiala va fi pe 1 Iunie, 2016. Pana atunci incurajam toata lumea sa foloseasca unul din nodurile web pentru a testa facilitatile. Sunt mult mai multe detalii legate de MaskNetwork care nu pot fi explicate intr-un interviu scurt. Punctul de plecare pentru a explora reteaua este www.masknetwork.com
Despre Vlad Cristian
Vlad Cristian (36 ani) este un programator roman nascut in Bucuresti. In 2010 a creeat anno1777, primul joc social in care moneda virtuala poate fi schimbata pe bani reali. Anno1777 a fost un real succes cu sute de mii de jucatori si plati de peste 400.000 euro. A fost vandut in 2014 pentru o suma nespecificata. In 2013 a urmat goldentowns, primul joc unde aurul virtual poate fi transformat in aur real. In 2015 au fost lansate PipsTycoon, primul joc unde poti tranzactiona actiuni reale vandut unui investitor la doar 3 luni dupa lansare si casinotycoon, prima economie virtuala 100% bazata pe Bitcoin. In Ianuarie 2016 Vlad Cristian anunta lansarea pentru teste a primei retele de socializare descentralizate si anonime.
Citeste mai mult: Prima retea de socializare anonima si descentralizata a fost creeata de un roman
sâmbătă, 26 martie 2016
joi, 17 martie 2016
The secret of Adaline, secretul lui Adaline
Rămânând miraculos la vârsta de 29 de ani timp de aproape opt decenii,
Adaline Bowman (Blake Lively) duce o existenţă retrasă, evitându-i din
răsputeri pe cei care i-ar putea da în vileag secretul. Dar o întâlnire
întâmplătoare cu atrăgătorul filantrop Ellis Jones (Michiel Huisman)
reaprinde în ea pasiunea pentru viaţă şi dragoste. Atunci când un
weekend petrecut cu părinţii lui (Harrison Ford şi Kathy Baker) riscă să
dezvăluie adevărul despre ea, Adaline ia o decizie care-i va schimba
viaţa pentru totdeauna. Filmul acesta a aparut cu cateva zile in urma in cinematografe, sunt foarte curioasa sa il vad, trailerul deja m-a cucerit, va invit sa il vedeti si voi.
joi, 3 martie 2016
QuickMobile a lansat precomenzile pentru vedetele MWC - LG G5, Samsung Galaxy S7 și S7 Edge
București, 2 martie 2016 În urma
participării la ediția de anul acesta a Wobile World Congress, cel mai important
târg de tehnologii mobile din lume, QuickMobile și-a extins oferta de smartphone-uri
cu vedetele evenimentului, precum Samsung Galaxy S7, Samsung Galaxy S7 Edge și LG
G5, pe care le are la precomandă.
Samsung
Galaxy S7, telefonul cu cel mai bun display OLED de pe piață,
este disponibil la precomandă pe QuickMobile.ro începând cu prețul de 2.910 lei.
Smartphone-ul are o diagonală de 5,1 inch, procesor Octacore (2,3 GHz
Quad + 1.6GHz Quad)/Quadcore (2.15GHz Dual + 1.6GHz Dual), 4
GB memorie RAM, o capacitate de stocare internă de 32/64 GB și camera foto de
12 MP.
Samsung
Galaxy S7 Edge, varianta mai mare, cu diagonala de 5,5 inch și cu
ecran curbat a generației S7, costă 3.500 lei la QuickMobile. În ceea ce
privește culorile, ambele modele Galaxy S7 sunt disponibile în variantele alb,
negru și auriu.
Vârful
de gamă de la LG, modelul G5, cu processor Snapdragon
820, 4 GB de RAM, 32 GB de memorie
internă, este disponibil în culorile negru, argintiu, auriu și
roz. Telefonul se distinge prin sistemul de camere inedit:
camera principală de 16 megapixeli şi cea secundară de 8 megapixeli – ce realizează
fotografii la un unghi de 135 de grade – pot funcționa în tandem, creând
imagini suprapuse. Smartphone-ul are prețul de 3.000 lei.
De asemenea, Quickmobile aduce în premieră în România și
Xiaomi Mi5, un smartphone cu
performanțele Galaxy S7, dar la un preț mult mai mic – 1.650 lei versiunea de
bază, cu diagonala de 5,15 inch, procesor
Snapdragon 820 de 1,8 GHz, 3 GB memorie RAM, o capacitate de stocare internă de
32 GB și camera foto de 16 MP. Toate modelele Mi5 sunt disponibile la
precomandă, în trei culori – alb, negru și auriu.
„Ne-am dorit să le oferim utilizatorilor din România
posibilitatea să comande cele mai așteptate smartphone-uri la Mobile World
Congress, imediat după dezvăluirea acestora. Am fost la târg, am luat pulsul
noutăților în materie de tehnologie mobilă și putem spune cu siguranță că noile
terminale vor avea succes”, a declarat Tudor Țiboc, General Manager QuickMobile.
Pe lângă cele patru smartphone-uri, QuickMobile a
introdus în ofertă, imediat după finalizarea târgului Mobile World Congress de
la Barcelona, și Samsung Galaxy View,
prima tabletă Samsung cu ecran de peste 18 inch, disponibilă în exclusivitate
în România, la prețul de 2.900 lei.
# # #
Despre QuickMobile
După 10 ani de la
înființare, QuickMobile a devenit cel mai mare specialist în tehnologie din
România, datorită portofoliului extins și a disponibilității produselor în
stoc.
QuickMobile.ro este
unul dintre cele mai importante magazine online de telefoane, tablete,
gadgeturi și accesorii din România, fiind completat de o rețea de puncte de
vânzare în cele mai mari centre comerciale din țară.
Compania s-a extins
pe piața internațională prin lansarea magazinului online QuickMobileShop.com,
care livrează în toate cele 28 de state din cadrul Uniunii Europene.
QuickMobile a externalizat operațiunile de service (reparație/înlocuire) către
service-urile autorizate de producători, iar odată cu extinderea business-ului
pe plan internațional, a lansat și platforma Service-Return.com, prin care
clienții care solicită operațiuni de service o pot face simplu și rapid,
oriunde din Europa.
Printre serviciile
oferite de QuickMobile se numără Service Express (prioritate în service-urile
autorizate și reparație în maxim cinci zile), 28 de zile drept de retur (de
care beneficiază atât persoanele fizice, cât și cele juridice), plata securizată
cu cardul, transport gratuit și prioritate la livrare pentru toate comenzile
achitate cu cardul, împachetare premium, plata în rate fixe (fără dobândă prin
Card Avantaj, Star BT și Bonus Card), deschiderea coletului la livrare, livrare
rapidă prin Fan Courier (coletul ajunge în 24 de ore), Service Return cu transport
tur-retur gratuit oriunde în Europa, Tax Free (clienții din zonele non-UE pot
solicita restituirea TVA), plata prin Bitcoin, Shopping în Avanpremieră (prin
care clienții pot beneficia de produse disponibile în exclusivitate în România
pentru o anumită perioadă de timp), Gift Card (pentru cei care nu știu ce cadou
să ofere), Reduceri de QuickEnd (promoții speciale în fiecare weekend), plata
la livrare (se plătește doar la livrarea coletului) și Card de fidelitate
LYONESS (cashback și shopping points la orice produs cumpărat).
# # #
Studiu HONEYWELL: peste 70 % dintre români nu sunt conștienți de riscul fatal al monoxidului de carbon
- În timp ce 85 % dintre respondenți folosesc un dispozitiv alimentat cu combustibil fosil, doar 30% din cei intervievați cred că în casele lor pot avea loc scurgeri de monoxid de carbon;
- 34% dintre cei intervievați consideră în mod eronat că o bună aerisire este suficientă pentru siguranța locuinței în cazul scurgerilor de monoxid de carbon;
București, România, 2 martie 2016 – Un studiu realizat de Honeywell (NYSE: HON) în România cu peste 1.000 de proprietari de locuințe a arătat că în timp ce 85% dintre respondenți folosesc acasă un dispozitiv pe bază de combustibil organic, cum ar fi gazele naturale, lemnul sau cărbunele, doar o treime (30%) au fost conștienți de faptul că aparatul lor ar putea duce la acumulări periculoase de monoxid de carbon (CO).
Monoxidul de carbon este un gaz incolor, insipid și inodor, care este emis atunci când un combustibil organic nu arde complet. Acesta poate afecta grav oamenii și are potențialul de a ucide atunci când nu este detectat. Aparatele de uz caznic cu combustibili fosili care nu au fost instalate corespunzător sau nu au fost verificate la timp sunt o cauză comună a intoxicațiilor cu monoxid de carbon în familie.
Studiul Honeywell arată o lipsă de înțelegere a amenințărilor pe care le aduce CO, mai ales că 34% din cei intervievați cred în mod eronat că o bună ventilație a locuinței ar fi suficientă pentru a evita acest pericol. În plus, 15% consideră în mod greșit că nu trebuie să ia măsuri pentru a preveni emisiile de CO pentru că pot simți mirosul de gaz în cazul în care acesta s-a acumulat în interiorul casei. În același timp, 19% dintre cei intervievați cred că alarmele de fum instalate în case sunt suficiente pentru a detecta monoxidul de carbon, deși cele mai multe dintre aceste dispozitive nu au capacitatea de detectare a monoxidului de carbon.
"Fiind un gaz inodor, insipid și incolor, CO reprezintă o amenințare reală pentru proprietarii de case și, prin urmare, este important să fie luate măsurile potrivite pentru a se proteja astfel de emisii," spune Gelu Olteanu, Sales Leader Honeywell pentru divizia Environmental and Energy Solutions România. "Oamenii ar trebui să inspecteze periodic și să curețe sistemele de încălzire din locuință, dar și să urmeze întotdeauna instrucțiunile producătorilor privind instalarea și operarea dispozitivelor lor. În plus, plasarea de alarme de monoxid de carbon certificate EN50291 în locuințe asigură avertizarea atunci când apare o acumulare de gaz, cu mult înainte ca emisia să ajungă la un nivel periculos."
Studiul arată de asemenea că mai puțin de jumătate dintre respondenți (42%) au luat în considerare achiziționarea unui detector de monoxid de carbon separat, dar spun că în acest moment au alte priorități privind îmbunătățirile aduse locuințelor. Cu toate acestea, dintre cei care au luat în considerare achiziționarea unui astfel de produs, 75% au ales "un dispozitiv care este fabricat în conformitate cu standardele din industrie", ca principal criteriu de achiziție, ceea ce sugerează că cei care cumpără detectoare de CO sunt pregătiți să investească în produse de calitate superioară.
"De multe ori, specialiștii care se ocupă de curățarea hornurilor și a sobelor sunt solicitați numai după apariția incendiilor sau a intoxicațiilor cu CO într-o casă sau într-o clădire", spune Florin Cetățeanu, expert tehnic extrajudiciar în cadrul Asociației Coșarilor din România. “Intoxicațiile cu monoxid de carbon se datorează fie faptului că nu este curățat coșul de fum, fie faptului că acesta sau soba nu sunt etanșe, fie faptului că nu există priză pentru aer proaspăt. Monoxidul de carbon reprezintă un risc important și îi incurajăm pe toți să contribuie la reducerea riscului asigurându-se că aparatele de încălzit și coșurile de fum sunt curățate întotdeauna și au efectuate la zi toate lucrările de întreținere.”
Campania “Case Ocrotite”
Simptomele comune ale intoxicării cu CO includ dureri de cap, amețeli, greață, confuzie, vedere încețoșată, pierderea cunoștinței și chiar moartea, iar acestea se instalează lent. Pentru a ilustra grafic amenințările monoxidului de carbon, fotografa poloneză Lidia Popiel a creat o sedință foto dedicată, ca parte a campaniei “Case Ocrotite”, de prevenire a intoxicațiilor cu monoxid de carbon, realizată de Honeywell la nivel european. Imaginile de impact realizate de aceasta ilustrează modul în care amenințarea CO poate afecta nu doar pe cei care au aparate de încălzire sau locuințe mai vechi, ci pe oricine utilizează o sursă de combustibil fosil la domiciliu.
“Case Ocrotite” este o campanie europeană ce are ca scop creșterea gradului de conștientizare a posibilelor surse de CO dar și a amenințărilor pe care acest gaz le aduce.
Pentru mai multe detalii, vizitați www.detectormonoxidcarbon.ro.
Metodologia de studiu: Sondajul a fost realizat de eReasearch Corp prin metoda intervievării online. La studiu au participat 1.000 de respondenți, bărbați și femei, din toate zonele României, în perioada 14-21 august 2015. Studiul a vizat, persoanele cu vârstă între 18 și 64 de ani, locuitori ai zonelor urbane cu mai mult de 50.000 de persoane. 53% dintre respondenți sunt de sex feminin și 47% sunt de sex masculin. Rezultatele au fost rotunjite către cea mai apropiată cifră.
Despre Lidia Popiel: Lucrând ca fotograf profesionist din 1985, Popiel a fotografiat pentru reviste precum Zwierciadło, Pani sau Sukces și își expune fotografiile în întreaga Europă. Este lector al departamentului de fotografie în cadrul Școlii de film din Varșovia și este redactor șef al revistei Fine Life, dar lucrează și pentru fundația Polska jest kobietą și este președinte al Partidului Femeilor. Lidia Popiel este de asemenea jurnalist al postului de televiziune Polsat Cafe. În anul 2007, primarul din Gdańsk i-a oferit titlul de Ambassador of Amber 2008/2009. În 2009, a intrat în topul celor mai influente 12 femei din Polonia.
Despre Honeywell:
Honeywell (www.honeywell.com) este o companie din topul Fortune 100, lider în tehnologie și producție, oferind clienților din întreaga lume produse și servicii în domeniul aerospația, tehnologii de control pentru clădiri, case și mediul industrial, turbocompresoare și materiale performante. Pentru mai multe informații despre Honeywell, www.honeywellnow.com
Abonați-vă la:
Postări (Atom)